Achtergrondinformatie

Klik je op de play-knop in het gele rondje dan hoor je Freek Vonk van alles vertellen over de keizerspinguïn.

Antarctica, heel erg koud

Aan de andere kant van de aardbol ligt het continent Antarctica (groen gekleurd). We noemen het ook wel de Zuidpool, maar dat klopt eigenlijk niet. Het is een werelddeel dat grotendeels bedekt is met ijs en ongeveer in het midden ervan ligt de Zuidpool. Het grote verschil met de Noordpool is, dat aan de Noordpool onder het ijs alleen zeewater zit.

Antarctica is het meest onherbergzaam continet van de wereld. Het is bijna in zijn geheel één grote ijsvlakte waar vaak een gure wind waait. Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antarctica. De laagste temperatuur ooit gemeten was op 1000 kilometer van de geografische Zuidpool: −89 °C.

Toch is er heel veel leven. Het koude water zit vol met voedsel en de dieren op Antarctica profiteren hier van. Er is voor iedereen genoeg. Alle dieren zijn goed bestand tegen de extreme kou.

Keizerspinguïn

De keizerspinguïn is erg goed beschermd tegen de verschrikkelijke kou op dit werelddeel. Hij heeft een hele dikke speklaag en wel twee lagen met veren. De keizerspinguïn is de grootste en zwaarste van alle pinguïnsoorten. Ze worden 110 centimeter groot en dat is net even iets groter dan de koningspinguïn.


IJsvogels

In maart of begin april verzamelen de dieren zich in kolonies. In mei of begin juni legt het vrouwtje één ei van 460 tot 470 gram zwaar.

De vrouwtjes leggen hun ei midden in de winter en gaan dan weg. Ze komt niet terug voordat het lente is. In de tussentijd draagt het mannetje het ei op zijn poten in een buikplooi. Daarbij gaan de mannetjes heel dicht bij elkaar staan om warm te blijven.

Supersnelle jagers

Keizerspinguïns kunnen tot 530 meter diep duiken en 20 minuten onderblijven. Tijdens de zoektocht naar voedsel kan de pinguïn wel 1000 kilometer afleggen. Ze jagen op vis, inktvis en krill.


Zeeluipaard

Kleinere zeeluipaarden zullen zich meer voeden met krill, vis, inktvis en pinguïns, terwijl grotere Zeeluipaarden ook op andere zeehonden zullen jagen.

Ze hebben speciale kiezen om krill te filteren en met zijn snijtanden en hoektanden kan hij grotere prooien pakken. De pinguïn staat op de menukaart van het zeeluipaard.