ijzerslak

Achtergrondinformatie

Luister naar wat Freek Vonk over de ijzerslak te vertellen heeft. Klik op de play-knop in de gele cirkel.

IJzerslak

Hoe dieper je in de zee gaat, hoe moeilijker het wordt om te leven. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je oren zeer gaan doen als je diep in het zwembad gaat. Dat komt doordat er dan boven je heel veel water zit. Die drukt tegen je lichaam. Je trommelvliezen in je oren (die heel dun zijn) merken dat het eerst. Het voelt als pijn in je oren. Hoe dieper je komt hoe groter de druk van het water boven je.

Dat geldt ook voor dieren. Je moet dus een heel sterk lichaam hebben om diep in de oceaan te kunnen leven. Zo'n dier is de ijzerslak. Het leeft in de Indische oceaan. En dan leeft dit dier het liefst nog dicht bij onderwater vulkanen waar het wel 400 graden warm kan zijn op meer dan 2 kilometer diepte.

Bijzonder dier

Het klinkt gek, maar de ijzerslak hoeft nooit op zoek naar eten. Het maakt het zelf. Hij leeft van zwavelbacteriën die hij zelf kweekt in z'n slokdarm. Die gaat het best bij vulkanische plekken waar het heel warm is en er veel vulkanisch zwavel en ijzer in het water zit.

De ijzerslak heeft een skelet, maar het is het enige dier ter wereld dat zijn skelet aan de buitenkant van zijn lijf heeft. En het bestaat ook nog eens voor een groot deel uit ijzer. Niet voor niets dat hij de IJZERslak wordt genoemd.

De voet van de ijzerslak is slijmerig, maar er zitten ook honderden ijzerige schubben op. Die liggen als dakpannen over elkaar en beschermen de slak tegen de hitte en vijanden.

De diepzee-octopus

Dit is met recht een diepzee monster te noemen. Het heeft acht armen en twee extra lange tentakels die super sterk zijn. Er is geen dier op aarde dat zulke grote ogen heeft, zo groot als hoofd van een mens. Het heeft drie harten die blauw bloed rond pompen. Het kan met zijn jet-propulsion systeem net zo hard voor- als achteruit zwemmen.

Moeder-octopus past wel vier jaar lang op haar eieren. Geen dier dat dat langer doet dan zij. En tijdens die periode eet ze helemaal niets.

Reusachtige kokerwormen

Ook de reusachtige kokerworm groeit onder water het liefst in de buurt van hete bronnen. Liefst zo dichtbij als het maar kan. Het lijkt wel een wedstrijdje wie het dichtstbij kan staan.

Tot nu toe zijn deze kokerwormen alleen nog maar in de Stille Oceaan gevonden. Een kokerworm kan wel zo groot als een mens worden. De kokerworm leeft in een koker dat van hetzelfde materiaal is gemaakt als onze nagels.

Yetikrab

De krab Yeti verrast iedereen die hem kent. Vooral vanwege zijn uiterlijk. De Yeti-krab leeft in de zuidelijke Stille Oceaan, op een diepte van ongeveer 2.300 meter. De krab is bedekt met een stof die lijkt op witte zijden veren.

De behaarde scharen zitten vol met bacteriën. Die bacteriën maken van de giftige stoffen van de diepzeebronnen voedsel voor de yetikrab.