hengelvis
Achtergrondinformatie
Freek Vonk heeft het een en ander te vertellen over de hengelvis. Klik daarvoor op de play-knop in de gele cirkel.
`De hengelvis
Kun je wel een beetje tegen een enge vis? Maar goed dat je deze niet zomaar tegen kunt komen. Deze vis leeft namelijk op de bodem van de diepzee. Het is de hengelvis. Hij wordt zo genoemd omdat hij op zijn kop een een soort hengel heeft met een lampje er aan. Zo maakt hij zijn eigen licht in deze diepzee duisternis. Het licht wordt gemaakt door bacteriën. Met het licht lokt de vis zijn prooi naar zich toe.
De hengelvissen met een hengel zijn altijd vrouwtjes. Ze zijn een stuk groter dan de mannetjes. De mannetjes hebben geen tanden, maar wel grote ogen en een prima werkende neus. Ze zijn in het pikkedonker op zoek naar een groot vrouwtje. Ik zou zeggen: laat maar zitten, want zo knap zijn ze ook weer niet.
De vangtandvis
Dit lievertje heeft de grootste en scherpste tanden van de hele oceaan. Ze zijn zo groot dat hij zijn bek niet normaal dicht kan doen. Deze diepzeevis vangt zijn prooien in een snelle aanval. Die prooien zijn haast zo groot als de vis zelf.
In de diepzee zwemmen er niet veel rond, dus het moet wel in één keer goed raak zijn. De prooi wordt op de tanden gespietst
Rode diepzee kwal
Deze bijzondere rode diepzeekwal leeft ook op grote diepten. Hij is prachtige rood, maar je zult het niet geloven, in de diepte van de zee valt rood helemaal niet op. En dat komt omdat op die diepte bijna geen enkel dier is die kleuren rood kunnen zien. Slim van zo'n kwal om dan rood gekleurd te zijn. En de kwal dan toch gespot wordt door een vijand dan schrikt de kleur rood af. Slim van zo'n kwal om er dus rood uit te zien.
Dumbo-Octopus
De grimpoteuthis is de officiële naam van deze inktvis. Maar hij staat meer bekend onde de naam "Dumbo"-octopus. Dit omdat hij lijkt op het Disneyfiguur Dumbo de olifant.
Maar de lange flappen zijn geen oren. Het zijn zijn vinnen waarmee hij kan sturen. Ze leven op diepten van wel 3000 tot 4000 meter. Ze gaan naar de zeebodem om zich te voeden met slakken, wormen, eenoogkreeftjes en andere kreeftachtigen.
Zeekomkommers
Dit zijn vreemde dieren. Sommige mensen vinden dat ze op komkommers lijken, maar ze zijn het zeker niet. Zeekomkommers kun je in allerlei vormen tegenkomen. Niet alleen in de diepzee, maar ook in ondiep water. Sommige soorten kunnen ook zwemmen.
Het zijn bijzondere dieren die leven van voedsel dat op de bodem van de zee ligt. Ze nemen een hap zand en filteren dat op alles wat eetbaar is. Alleen schoon zand blijft over. DIe gooit dus geen troep weg, zoals wij dat doen.