anemoonvis

Achtergrondinformatie

De anemoonvis staat centraal in de podcast van Freek Vonk. Klik daarvoor op de play-knop in de gele cirkel.

Koraal

“Koraal” is de naam voor verschillende soorten zeer kleine zeediertjes. Ze zijn maar een paar millimeter groot en worden ook wel “poliepen” genoemd. De poliepen maken samen een skelet van kalk dat elk jaar een beetje groeit. Koralen kunnen wel duizenden jaren oud worden. Het groeien van het koraal is ook te zien, net zoals een boom jaarringen heeft, heeft een koraal ook ringen of laagjes. En door die ringen kunnen wetenschappers terugkijken in de tijd.

Koraal gaat achteruit

Koraal (dat zijn dus piepkleine diertjes die samen koraalrif maken) heeft veel last van de stijgende temperaturen. Dat geldt ook voor de temperatuur van het zeewater.

De koraaldiertjes kunnen er niet tegen dat het water warmer wordt. Je kunt dat goed zien aan de kleur van koraal. Als koraal gezond is dan is heeft het prachtige kleuren. Ongezond koraal verbleekt. De koraaldiertjes hebben dan stress en sterven. De gekleurde algjes in hun lichaam verdwijnen.

Anemoonvis

Anemoonvissen zijn heel erg populair geworden door de film "Finding Nemo". Er zijn tot nu toe 29 soorten anemoonvissen bekend. Nemo is een drieband anemoonvis. Deze vis staat ook wel bekend als het clownvisje of het harlekijnvisje.

Deze visjes komen van voor in de tropische gebieden van de Indische en Stille Oceaan, en alle zeeën daartussenin.

Ze leven tussen anemonen. Anemonen hebben giftige tentakels. De anemoonvissen kunnen tegen dat gif en zijn daardoor veilig voor andere vissen. Het anemoonplantje profiteert weer van de anemoonvis, want het vindt de poep van de anemoonvis lekker. Ze kan daardoor goed groeien. Als twee levende dieren of planten zo van elkaar profiteren, noemen we dat symbiose.

Blauwe mandarijnpitvis

De blauwe mandarijnpitvis is een kleine onderwaterbewoner. Hij wordt gemiddeld 5 tot 8 centimeter lang.

Ondanks zijn kleine lichaam kan hij je echter amper ontgaan. Deze pitvis kenmerkt zich namelijk door de veelzijdige kleuren en patronen. Je zou kunnen zeggen dat een schilder met passie voor kleur aan het werk is geweest.

Je komt niet graag in de buurt van we blauwe mandarijnpitvis, want hij stinkt enorm en zijn slijmlaag is behoorlijk giftig. Een goede manier om vijanden af te schrikken.

Egelvis

Egelvissen hebben weer een ander manier van afweer tegen vijanden. In het filmpje zie je een egelvis die zichzelf helemaal volgepompt heeft tot een grote rond bol. Daarnaast heeft hij dan ook nog eens stekels aan de buitenkant. Lekker hapje? Nee, dank je wel.