Portugees oorlogsschip

Achtergrondinformatie

Luister hiernaast naar de podcast van Freek Vonk over het Portugees oorlogsschip. Heb jij er wel eens van gehoord. Waarschijnlijk niet. Klik op de play-knop in de gele cirkel.

Portugees oorlogsschip

Het Portugees oorlogsschip is een beruchte- en gevreesde "kwal" in de warmere oceanen. Het Portugees oorlogsschip komt niet voor in de Noordzee. De Noordzee is te koud om te overleven voor dit type kwal. Hoewel dit officieel geen kwal is, denken veel mensen door het uiterlijk dat het een kwal is.

Een steek van het Portugees oorlogsschip is voor de mens niet dodelijk. Het gevaar zit hem meer in het feit dat het gif van de kwal ervoor kan zorgen dat de spieren van een mens verlamd kunnen raken. Als dat met de hartspier gebeurt, ontstaat een hartaanval. Dit kan uiteraard ook met andere spieren gebeuren.

De lange tentakels van deze "kwal" zijn voor kleine zeedieren wel levensgevaarlijk. Het Portugese oorlogsschip drijft met zijn "lijf" op de golven mee. De bovenkant lijkt op een zeil.

Lederschildpad

Een volwassen lederschildpad kan meer dan 500 kilo wegen. De lederschildpad legt haar eieren op tropische stranden van de Atlantische Oceaan, zoals bij de Cariben en de kusten van Latijns-Amerika, Florida en Westelijk Centraal-Afrika.

De lederschildpad is een trekkende soort die meer dan 16.000 kilometer per jaar kan afleggen om tussen haar nestplaatsen te zoeken naar voedsel.

Lederschildpadden vinden het Portugees oorlogsschip een lekker hapje.

Vliegende vis

Je gelooft het vast niet, maar wist je dat er vissen bestaan die kunnen vliegen? Nou ja, vliegen? Het is meer zweven. Maar met wind mee kunnen ze wel 60 km/uur gaan. Met zo'n snelheid zijn ze bijna elke rover te snel af.

Maanvis

De maanvis (mola mola) is een enorme grote vis. Een volwassen dier weegt gemiddeld één ton (= 1.000 kg) en is 1,8 meter groot. Het lijkt wel een zwemmend hoofd.

De maanvis kan wel tot duizend meter diep duiken. De maanvis leeft van kwallen, plankton en kleine visjes.

Deze dieren vallen soms op doordat ze bewegingsloos op hun zij aan de oppervlakte van het water drijven. Ze warmen zich dan op aan de zon. De Engelsen noemen daarom deze vis ook wel de "sunfish" (=zonvis).

Oorlogsschipvisje

Het oorlogschipvisje is een diertje dat weinig last heeft van het gif dat in de tentakels van het Portugees oorlogsschip zit.

Het oorlogsschipvisje leeft van de restjes vis die tussen de tentakels blijven hangen en eten zelfs van de tentakels. Doordat het visjes tussen de tentakels zwemt, lokt het andere dieren naar de giftige tentakels toe.

Als een tentakel van het Portugees oorlogschip dan de aanvaller raakt, dan wordt die verlamd door het gif in de tentakels. Het Portugees oorlogschip profiteert zo van het oorlogsschipvisje dat andere vissen lokt. Als vriendendienst blijft er nog wel wat over voor het oorlogsschipvisje.